Γιατί οι περισσότεροι ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχουν χάσει

Είναι γνωστό ότι πολύς κόσμος προσπαθεί να χάσει βάρος με διάφορούς τρόπους, αλλά λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος που έχασαν.
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το Ινστιτούτο Έρευνας της πολιτείας του Όρεγκον, προσπάθησε να διερευνήσει τις πιθανές αιτίες για τις οποίες μια δίαιτα απώλειας βάρους μπορεί να αποτύχει και να μην οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 2 ομάδες εφήβων οι οποίοι εθελοντικά μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων τους, όπως περίπου συμβαίνει με τους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα.
Στη συνέχεια δόθηκαν στους εθελοντές 2 διαφορετικά είδη ποτών, ένα σοκολατούχο και ένα εντελώς άγευστο προκειμένου να φανεί με πιο από τα δύο ενεργοποιούνται οι υποδοχείς στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τον περιορισμό των τροφών και με την επιλογή τροφών ως ανταμοιβής για κάποια «καλή» πράξη. Το ίδιο επαναλήφθηκε με την επίδειξη εικόνων τροφίμων με περισσότερο λίπος και ζάχαρη (όπως κάποιο γλύκισμα) και τροφίμων λιγότερο γευστικών, αλλά πιο υγιεινών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αυστηρός περιορισμός της τροφής, αυξάνει τη μετέπειτα κατανάλωση τροφών με αυξημένες θερμίδες και ωραία γεύση (όπως είναι η σοκολάτα) ως επιβράβευση για την προσπάθεια που κατέβαλαν.
Επίσης φαίνεται ότι όσο οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα επιτυγχάνουν στον πολύ αυστηρό περιορισμό τροφής, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό τον περιορισμό.

Ακόμη, τα ευρήματα έδειξαν ότι η δίαιτα που χαρακτηρίζεται από κατάργηση ολόκληρων γευμάτων και πολύ μεγάλη αποχή από το φαγητό, είναι λιγότερο επιτυχημένη σε σχέση με την προσπάθεια απώλειας βάρους μέσω της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλών σε θερμίδες, αλλά με υψηλή θρεπτική αξία, όπως για παράδειγμα τα λαχανικά.

Σε όλες τις δοκιμασίες τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Όταν κάποιος θελήσει να χάσει βάρος θα έχει σαφέστατα μεγαλύτερη επιτυχία καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα με τρόφιμα φτωχά σε λίπος και ζάχαρη από ότι αν αποφασίσει να εφαρμόσει μεγάλα και εξαντλητικά διαστήματα νηστείας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr