Πείτε όχι στη δίαιτα της λαχανόσουπας

Η δίαιτα της σούπας είναι γνωστή σε όλους. Έχει πολλές παραλλαγές με πιο γνωστή εκείνη της λαχανόσουπας, υποσχόμενη γρήγορη απώλεια βάρους. Λέγεται ότι μπορεί να προσφέρει απώλεια έως και 4,5 κιλά σε 7 ημέρες. Δεν πρέπει όμως να σας ξεγελάει.
Είναι μία μορφή διατροφής που δεν συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός γενικότερα σωστού προτύπου διατροφικής συμπεριφοράς. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι κάνουμε κάτι εντελώς τεχνητό και ολοκληρώνοντας το διάστημα της εβδομάδας, σταδιακά το άτομο επιστρέφει στις προηγούμενες διατροφικές του συνήθειες, παίρνοντας και πάλι σταδιακά το βάρος που έχασε.

Επιπλέον ένα σημαντικό ποσοστό της απώλειας του βάρους δεν οφείλεται σε απώλεια λίπους αλλά σε υγρά και ίσως μυικό ιστό. Τέλος, μία τέτοια μορφή διατροφής, δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1 εβδομάδα επειδή υπολείπεται σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και μικροστοιχεία. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να ευθύνεται για το έντονο αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας, ακόμα και κατά το μικρό διάστημα των 7 ημερών. Ιδιαίτερα εάν το άτομο που την υιοθετεί έχει αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Όταν λοιπόν ξανασκεφτείτε ότι θέλετε να χάσετε βάρος, αποφύγετε τέτοιες τακτικές. Οι σούπες είναι ένα γεύμα που χρησιμοποιείται για αιώνες σαν πρώτο πιάτο ή σαν ένα μικρό γεύμα της ημέρας. Μπορεί κατά αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, στην αύξηση της πρόσληψης υγρών και γενικότερα στην συμπλήρωση της ημερήσιας διατροφής και γεύσης, αλλά μέχρι εκεί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr