Οι μαργαρίνες στη διατροφή μας

Η μαργαρίνη είναι ένα τρόφιμο που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο τραπέζι της μέσης ελληνικής οικογένειας. Προέρχεται από φυτικής προέλευσης πρώτες ύλες, με κυριότερη το ηλιέλαιο.
Αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε καλής ποιότητας λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, και χαμηλό σε κορεσμένα σε αντίθεση με το βούτυρο.

Είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το βούτυρο, τόσο για επάλειψη όσο και για το μαγείρεμα, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν τα καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Μια κατηγορία μαργαρινών αποτελούν οι λειτουργικές μαργαρίνες. Περιέχουν συστατικά, όπως οι φυτικές στανόλες, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 8 – 10 %.
Η ποσότητα των φυτικών στανολών που χρειάζεται να πάρει ένας άνθρωπος με υψηλή χοληστερίνη για να βοηθηθεί είναι περίπου δύο γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια λειτουργικής μαργαρίνης ημερησίως.

Φυσικά στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια λειτουργική μαργαρίνη δεν μπορεί από μόνη της να κάνει θαύματα, αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και στην υπόλοιπη διατροφή μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr