Ο ήλιος σύμμαχος διατροφής για ένα παιδί

Για ένα παιδί καλοκαίρι χωρίς ήλιο δεν γίνεται για αυτό και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε, πάντα όμως με προσοχή! Προς την κατεύθυνση αυτή, η σωστή έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί προς τη σύνθεση και αποθήκευση της πολύτιμης για αυτό βιταμίνης D. Το 90% της σύνθεσης της βιταμίνης γίνεται με την βοήθεια της ηλιοφάνειας στο δέρμα. Η βιταμίνη Dέχει να κάνει με τον σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου άρα και την υγεία οστών και δοντιών των μικρών μας φίλων.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες δείχνουν ότι έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να εμπλέκεται και σε αυτοάνοσα νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά με έλλειψη της βιταμίνης έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 από αυτά με επαρκή επίπεδα. Τέλος, η συμπληρωματική αγωγή με βιταμίνη D έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Ποιά είναι λοιπόν η σωστή και επαρκής έκθεση στον ήλιο; Κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες 10-15 λεπτά ημερισίως κατά το διάστημα 10πμ-3μμ, χωρίς τη χρήση αντιλιακού. Κατόπιν και εφόσον συνεχίζεται η έκθεση στον ήλιο πρέπει στα παιδιά να εφαρμόζεται αντιηλιακή προστασία.

Αφού λοιπόν με προσοχή θα φροντίσουμε να συνθέσουμε αρκετή βιταμίνη D το καλοκαίρι, θα πρέπει να μην ξεχνάμε το άλλο 10% των αναγκών μας σε αυτή που προέρχεται από την διατροφή! Η διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης D θα επιτευχθεί κυρίως από ψάρια πλούσια σε λίπος όπως ο σολομός, η τσιπούρα, η πέστροφα, η σαρδέλα και το σκουμπρί. Επιπλέον βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο μουρουνέλαιο, το μοσχαρίσιο συκώτι και τους κρόκους των αυγών. Σπουδαία πηγή είναι και το μητρικό γάλα αλλά σε αυτή την περίπτωση τα επίπεδα της βιταμίνης εξαρτούνται και από την πρόσληψη της μητέρας.

Από την Ελένη Κουή, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr