Πρακτικές συμβουλές για να μην κάνει η δίαιτά σας … διακοπές

Η πολυαναμενόμενη περίοδος των διακοπών έχει φτάσει για τους περισσότερους. Πρόκειται για μια περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης, η οποία όμως συχνά συνοδεύεται από το άγχος των …κιλών.
Το άγχος μπορεί να αφορά είτε άτομα που κάνουν προσπάθεια απώλειας βάρους και θεωρούν ότι οι διακοπές θα τους εκθέσουν σε πολλούς «πειρασμούς», βγάζοντάς τους εκτός προγράμματος, είτε άτομα που έχασαν το ανεπιθύμητο βάρος και φοβούνται πως οι διακοπές θα γυρίσουν πίσω τη ζυγαριά… Αδιαμφισβήτητα, οι διακοπές είναι μια περίοδος που δε χωράει άγχος και καταπίεση, αλλά από την άλλη, δεν πρόκειται και για μια συνθήκη «άσπρου-μαύρου». Με λίγα λόγια, δεν είναι απαραίτητο ούτε να «χαλάσετε» τις διακοπές σας σκεπτόμενοι το πρόγραμμα της δίαιτας και τη στέρηση του φαγητού, αλλά ούτε και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να «ξεφύγει» διατροφικά, καθώς κάτι τέτοιο απλά θα ακυρώσει την προσπάθεια που έχει προηγηθεί και θα σας απογοητεύσει μετά την επιστροφή σας στη βάση… Άλλωστε, δεν κρύβεται όλη η χαρά των διακοπών στο φαγητό!

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε μερικές συμβουλές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να «ταιριάξετε» τη δίαιτά σας με τις διακοπές προκειμένου να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου:

· Καταναλώστε ένα ισορροπημένο πρωινό, που θα σας προμηθεύσει με την απαραίτητη ενέργεια για την εξόρμησή σας στην παραλία. Προτιμήστε επιλογές όπως γάλα/ γιαούρτι με δημητριακά ή ψωμί με μέλι/μαρμελάδα ή τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή βραστό αυγό με ψωμί και κάποιο φρούτο ή φρέσκο χυμό φρούτων και αποφύγετε είδη όπως κρουασάν, σφολιάτες, κέικ ή ομελέτα με αλλαντικά.

· Φροντίστε να έχετε μαζί σας τρόφιμα όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής άλεσης ή λίγους ξηρούς καρπούς, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε ως ενδιάμεσο σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού κατά το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

· Συνοδεύστε το κυρίως γεύμα σας πάντα με σαλάτα και αποφύγετε την υπερκατανάλωση ψωμιού και ελαιολάδου.

· Όταν επιλέγετε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή θαλασσινά ζητήστε να είναι σχάρας και συνοδεύστε τα με λαχανικά, αντί για πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά. Εάν πάλι επιλέξετε κάποιο μαγειρευτό ή λαδερό φαγητό ζητήστε η μερίδα σας να είναι ελαφρώς «στεγνή», καθώς η ποσότητα προστιθέμενου ελαιολάδου στα εστιατόρια είναι συνήθως υπερβολική.

· Εάν έχετε παραγγείλει σαλάτα και κάποιο ορεκτικό, μοιραστείτε το κυρίως πιάτο σας με το/η σύντροφό σας, καθώς τα εστιατόρια σερβίρουν συνήθως αρκετά μεγάλες μερίδες.

· Αντί για κάποιο γλυκό επιδόρπιο, επιλέξτε φρέσκα φρούτα.

· Δώστε προσοχή στην κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ και ειδικότερα στα καλοκαιρινά κοκτέιλ που μπορεί να σας «φορτώσουν» με αρκετές επιπλέον θερμίδες.

· Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα. Το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ, τα παιχνίδια στην παραλία (ρακέτες, beach βόλεϋ), αλλά και οι περίπατοι στη φύση και τα αξιοθέατα της περιοχής μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ενεργειακή σας δαπάνη.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr