Τελικά παχαίνει το βραδινό;

Πόσες φορές, αποφασίζοντας να ξεκινήσετε δίαιτα, έχετε ακούσει φράσεις όπως «Κόψε το βραδινό και θα αδυνατίσεις» ή «Μην τρως τίποτα μετά τις 8 γιατί μετατρέπεται σε λίπος!»;
Οι εν λόγω «συμβουλές» προκύπτουν από έναν αρκετά διαδεδομένο διατροφικό μύθο, που δεν είναι άλλος από το ότι το βραδινό φαγητό «παχαίνει». Τελικά όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Πίσω από το θέμα της απώλειας ή πρόσληψης βάρους βρίσκεται στην πραγματικότητα μια μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούμε «ισοζύγιο ενέργειας». Το ισοζύγιο ενέργειας επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανάμε για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική μας δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, το βάρος διατηρείται σταθερό, ενώ όταν η ζυγαριά του ισοζυγίου «γέρνει» προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τότε έχουμε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, δεν είναι το βραδινό φαγητό αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη πρόσληψη βάρους, αλλά το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα σε αντιπαραβολή με αυτό που «καίμε». Αν το δείπνο λοιπόν είναι τέτοιο σε σύσταση και ποσότητα που να οδηγεί σε ημερήσια συγκομιδή θερμίδων μεγαλύτερη από την ενεργειακή μας δαπάνη, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συστηματικά, τότε όντως ο μύθος γίνεται πραγματικότητα. Όταν όμως αποτελεί μέρος ενός ισορροπημένου ημερήσιου προγράμματος διατροφής και άσκησης, τότε δεν μπορεί το βραδινό αυτό καθεαυτό ή η ώρα κατανάλωσής του να μας «παχύνει». Άλλωστε, η αποφυγή κατανάλωσης βραδινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας την επόμενη ημέρα και υπερκατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που εξοικονομήθηκαν το προηγούμενο βράδυ να αναπληρωθούν υπέρ του δέοντος…

Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση ορισμένων συμπεριφορών σχετικά με το βραδινό φαγητό, θα σας βοηθήσει ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε το δείπνο σας, χωρίς να ανησυχείτε για το «πόρισμα» της ζυγαριάς:

Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα. Η κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού και δύο μικρών ενδιάμεσων σνακ θα συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του οργανισμού σας και συνεπώς θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση τροφής το βράδυ.

Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας. Ακόμη και αν το βραδινό, λόγω του καθημερινού σας προγράμματος, είναι το κυρίως γεύμα σας, δε χρειάζεται να το «παρακάνετε» με την ποσότητα.
Επιλέξτε ένα ισορροπημένο πιάτο και αποφύγετε λιπαρά, τηγανιτά ή «βαριά» φαγητά, καθώς πέραν από το αυξημένο ενεργειακό τους περιεχόμενο μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία και να οδηγήσουν σε κακής ποιότητας ύπνο.

Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή καθώς θα σας αποσπάσει την προσοχή, κι ενδεχομένως να αγνοήσετε το αίσθημα κορεσμού, καταλήγοντας έτσι σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής.

Φροντίστε να καταναλώνετε το βραδινό σας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε. Επιπλέον, η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα μετά το δείπνο, όπως κάποια δουλειά στο σπίτι ή ένας περίπατος στη γειτονιά, θα σας χαλαρώσει και θα σας δώσει τη δυνατότητα να «αξιοποιήσετε» κάποιες από τις θερμίδες που προσλάβατε, αντί να παραμείνετε στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή μέχρι την ώρα του ύπνου.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr