Διατηρείστε τη μυϊκή σας μάζα

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας στους ενήλικες είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου για σαρκοπενία.
Η σαρκοπενία σχετίζεται με την προοδευτική απώλεια της μυϊκής μάζας και δύναμης του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις βασικές λειτουργίες και τις καθημερινές ανάγκες και δραστηριότητες ενός ανθρώπου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κατά μέσο όρο οι ενήλικες χάνουν 8% των μυών τους ανά δεκαετία από την ηλικία των 40 ετών και ο ρυθμός αυτός φτάνει μέχρι και 15% σε ηλικία 70 ετών.

Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες στη διατήρηση της μυϊκής τους μάζας όσο μεγαλώνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing, ένας στους τρείς ενήλικες ηλικίας 50 ετών και πάνω υποφέρει από σαρκοπενία.

Στην εν λόγω ανασκόπηση φάνηκε ότι οι ενήλικες που αύξησαν την άσκηση τους και ακολουθούσαν μια ειδική διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, μπόρεσαν να βελτιώσουν τη μυϊκή μάζα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μερική αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, η ενσωμάτωση ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στη καθημερινότητα ενός ενήλικα, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των μυών και διατήρηση της μυϊκής του μάζας.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr