Δείτε κάθε πότε είναι σωστό να ζυγίζεστε

Συχνά, άτομα που πραγματοποιούν προσπάθεια απώλειας βάρους, μετατρέπουν -λανθασμένα- τη ζύγιση σε μια στρεσογόνο διαδικασία, φτάνοντας πολλές φορές σε σημείο «εμμονής».
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η μέτρηση του βάρους γίνεται σε καθημερινή βάση, ακόμη και μετά από κάθε γεύμα ή μπαίνοντας και βγαίνοντας από το γυμναστήριο. Κατά πόσο όμως είναι επιθυμητή αυτή η συμπεριφορά και με ποιο τρόπο μπορεί μια τέτοιου είδους «σχέση» με τη ζυγαριά να επηρεάσει την προσπάθειά σας;

Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές, αλλά ικανές για να επηρεάσουν τη ζυγαριά, αυξομειώσεις που είναι πιθανό να παρατηρηθούν από τη μία μέρα στην άλλη ή ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε παροδική κατακράτηση υγρών, η οποία όμως μπορεί το επόμενο πρωί να «ανεβάσει» την ένδειξη της ζυγαριάς ή να μη δείξει την αναμενόμενη απώλεια, εώς ότου ο οργανισμός ρυθμίσει την οξεοβασική του ισορροπία. Επιπλέον, η φάση του κύκλου στις γυναίκες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα των υγρών του σώματος ενώ και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη ή τα αντιβιοτικά ενδεχομένως να επιφέρει ανάλογο αποτέλεσμα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι πιθανές αυξομειώσεις στο βάρος οφείλονται κυρίως σε αλλαγές στα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού και δεν αντανακλούν το «πραγματικό» βάρος και κυρίως το ποσοστό λίπους του σώματος, που αποτελεί την «πρώτη γραμμή» στην οποία στοχεύει η προσπάθεια απώλειας. Ακόμη, σε άτομα που παράλληλα με τη δίαιτα έχουν ξεκινήσει και συστηματική άσκηση, η αναμενόμενη απώλεια βάρους, ειδικά στην αρχή, ενδεχομένως να μη «φαίνεται» στη ζυγαριά, καθώς παράλληλα με τη μείωση του λιπώδους ιστού, επιτυγχάνεται αύξηση του μυϊκού ιστού σε ένα βαθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη –σε απόλυτη τιμή-, απώλεια βάρους. Σε αυτή την περίπτωση η λιπομέτρηση αποτελεί τη μέθοδο που μπορεί να «καταγράψει» τέτοιου είδους μεταβολές.

Συνεπώς, φαίνεται ότι η πολύ συχνή ζύγιση, για παράδειγμα καθημερινά ή και περισσότερες από μία φορές τη μέρα, είναι πιθανό να μην παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με την απώλεια βάρους. Επίσης, ενδεχομένως να προκαλέσει στρες ή απογοήτευση, σε περίπτωση που η ένδειξη της ζυγαριάς είναι «δυσμενής», κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει το άτομο από το να συνεχίσει την προσπάθεια, καθώς θα θεωρήσει ότι δεν επιφέρει αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η εβδομαδιαία ζύγιση σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά επιτυχημένης απώλειας βάρους, αλλά και διατήρησης της απώλειας, ενώ η ζύγιση σε μεγαλύτερη συχνότητα, για παράδειγμα καθημερινά, δε φαίνεται να προσφέρει επιπλέον όφελος. Επομένως, η μέτρηση του βάρους μία φορά την εβδομάδα, φαίνεται ότι δρα βοηθητικά και θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους, καθώς μπορεί να κινητοποιήσει σημαντικά το άτομο, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια.
Παράλληλα, αποτελεί ένα εργαλείο προκειμένου το άτομο να ταυτοποιεί περιπτώσεις όπου δεν επιτεύχθηκε η επιθυμητή απώλεια, λόγω πιθανών «ατασθαλιών», και να τροποποιεί ανάλογα τη διατροφική του συμπεριφορά ή τις συνήθειες άσκησης ώστε να επανέλθει στο «πρόγραμμα».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr