Κι όμως μπορεί να κινδυνεύετε από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας ακόμη κι αν έχετε φυσιολογικό βάρος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί το βασικότερο εργαλείο αξιολόγησης του βάρους ενός ατόμου, με τις φυσιολογικές τιμές να ορίζονται στο 18,5-25 kg/m2.
Σύμφωνα με τον εν λόγω δείκτη, τα άτομα που βρίσκονται εντός του εύρους των φυσιολογικών τιμών θεωρείται ότι διατρέχουν το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με το υπερβάλλον βάρος, όπως είναι τα διαταραγμένα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Κατά πόσο όμως ισχύει απόλυτα αυτό; Τι πιθανότητες υπάρχουν ένα άτομο φυσιολογικού βάρους να διατρέχει εξίσου αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω επιπλοκών με ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο και πώς μπορεί να το διαπιστώσει;

Σε αυτήν την περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας είναι το ποσοστό σωματικού λίπους και όχι το σωματικό βάρος. Ο ΔΜΣ, αν και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους, εν τούτοις δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό λίπους του σώματος. Συνεπώς, υπάρχει η πιθανότητα, άτομα που διαθέτουν αυξημένο σωματικό λίπος και κατ’ επέκταση υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών, να μην το γνωρίζουν, αφού μπορεί να «κρύβεται» πίσω από μια φυσιολογική τιμή ΔΜΣ. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως «κρυφή παχυσαρκία» και ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως είναι η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και το μεταβολικό σύνδρομο.

Αν και δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες τιμές για το ποσοστό σωματικού λίπους, προκειμένου να προσδιοριστεί πως ένα άτομο φυσιολογικού βάρους εμφανίζει «κρυφή παχυσαρκία», ωστόσο έχουν προταθεί οριακές τιμές ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ατόμου, οι οποίες κυμαίνονται στο 20-25% και 30-37% για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Συνεπώς, φαίνεται ότι σε άτομα φυσιολογικού βάρους, ο προσδιορισμός του σωματικού λίπους μέσω λιπομέτρησης είναι εξίσου –εάν όχι περισσότερο- σημαντικός συγκριτικά με υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, τα οποία εντάσσονται ούτως ή άλλως στις ομάδες «υψηλού» κινδύνου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr