Η βρώμη μας χορταίνει

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Lund , φαίνεται δημητριακά όπως η βρώμη μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό στον οργανισμό.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 34 υγιή άτομα κάποια εκ των οποίων έλαβαν διαφορετικές ποσότητες από εκχύλισμα βρώμης στο πρωινό τους, ενώ κάποια άλλα ένα ίδιο σε υφή εκχύλισμα που όμως δεν περιείχε βρώμη (placebo). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα που κατανάλωσαν το έλαιο βρώμης χόρταιναν καλύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μηχανισμός δράσης του ελαίου βρώμης σχετίζεται με την απελευθέρωση τριών διαφορετικών ορμονών κορεσμού, PYY , GLP-1 και CCK, γεγονός που επιταχύνει το αίσθημα κορεσμού μειώνοντας ταυτόχρονα την αυξημένη πρόσληψη τροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το έλαιο βρώμης θα μπορούσε να είναι στο μέλλον ακόμη και ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα βοηθούσε στη μείωση της προσλαμβανόμενης ενέργεια και τον έλεγχο της όρεξης με ένα υγιεινό τρόπο. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά. Τέλος οι ερευνητές τονίζουν ότι για την απώλεια βάρους το σημαντικότερο είναι οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στο τρόπο ζωής που επιλέγει ο καθένας να κάνει και να ακολουθήσει.

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr