Επείγουσα αντισύλληψη πλέον χωρίς συνταγή γιατρού

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δραστική ουσία ulipristal acetate για την επείγουσα αντισύλληψη θα χορηγείται, πλέον, χωρίς συνταγή γιατρού, αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση, που αφορά σε οποιοδήποτε από του στόματος αντισυλληπτικό προϊόν και ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες από 120 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη, ώστε να προλάβουν μια τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η απόφαση έπεται της προηγούμενης θετικής απόφασης της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η οποία απεφάνθη ότι το ulipristal acetate είναι περισσότερο αποτελεσματικό εάν ληφθεί εντός των πρώτων 24 ωρών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς ιατρική συνταγή. Η Erin Gainer, Διευθύνουσα Σύμβουλος της παρασκευάστριας εταιρείας δήλωσε σχετικά: «Από την έναρξη της διάθεσής του, το ellaOne® αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, ως η νέα εξέλιξη στην επείγουσα αντισύλληψη και πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες σε 70 χώρες, το έχουν χρησιμοποιήσει από την έναρξη της διάθεσής του.

Είναι περισσότερο αποτελεσματικό από το υπάρχον σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης, όταν λαμβάνεται εντός 24 ωρών από την επαφή χωρίς προφύλαξη, γιατί έχει αποδειχτεί ότι δρα όταν ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερος, ακριβώς πριν από την ωορρηξία».

Παρά την ευρεία χρήση των συνηθισμένων αντισυλληπτικών, το ποσοστό ανεπιθύμητων κυήσεων στην Ευρώπη είναι 44%. Σύμφωνα με μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 7.000 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, το 30% δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή χωρίς προφύλαξη τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επιθυμία για εγκυμοσύνη.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr