Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να χορταίνετε καλύτερα το πρωί

Φαίνεται ότι η επιλογή δημητριακών πρωινού, μπορεί να επηρεάσει το πόσο «χορτάτο» αισθάνεται το άτομο, καθώς και
την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσει κατά το μεσημεριανό γεύμα και ειδικότερα στην περίπτωση που έχει αυξημένο σωματικό βάρος.

Ειδικότερα, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism, έδειξε πως η κατανάλωση πρωινού με νιφάδες βρώμης οδήγησε σε υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, χαμηλότερο αίσθημα πείνας και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα, συγκριτικά με την κατανάλωση πρωινού ίδιας ενεργειακής πυκνότητας που περιλάμβανε δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγμα 36 υπέρβαρων και φυσιολογικού βάρους ατόμων. Στους εθελοντές δόθηκε να καταναλώσουν ένα πρωινό 350 θερμίδων που περιλάμβανε είτε νιφάδες βρώμης ή δημητριακά πρωινού από νιφάδες καλαμποκιού με ζάχαρη. Και τα δύο γεύματα είχαν παρόμοια σύσταση μακροθρεπτικών συστατικών. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν την όρεξη και το αίσθημα πείνας και κορεσμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από λίγο πριν και μέχρι 3 ώρες μετά την κατανάλωση του πρωινού. Επιπλέον, μετρήθηκε η ενεργειακή πρόσληψη κατά τη διάρκεια γεύματος που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες 3 ώρες μετά το πρωινό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωσαν νιφάδες βρώμης ως πρωινό είχαν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και χαμηλότερο αίσθημα πείνας συγκριτικά με όσους κατανάλωσαν νιφάδες καλαμποκιού, ενώ κατανάλωσαν 31% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματος. Μάλιστα, οι διαφορές βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση των υπέρβαρων εθελοντών, των οποίων η ενεργειακή πρόσληψη στο μεσημεριανό γεύμα ήταν χαμηλότερη κατά 50%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρατηρούμενες διαφορές ενδεχομένως να οφείλονται σε μεγαλύτερη καθυστέρηση της κένωσης του στομάχου μετά την κατανάλωση του πρωινού που περιείχε βρώμη. Τέλος, αναφέρουν πως πέρα από τις γνωστές ευεργετικές δράσεις της βρώμης στην υγεία, η κατανάλωσή της στο πρωινό γεύμα πιθανό να επιφέρει και υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο ώστε οι καταναλωτές να την επιλέγουν ως πρωινό γεύμα ή ενδιάμεσο σνακ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr