Δείτε πώς και πότε τα παραπάνω κιλά σχετίζονται με υψηλό σάκχαρο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη μελέτη του Διαβήτη, δείχνει πως
σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, η παχυσαρκία πριν τη σύλληψη και η περαιτέρω αύξηση του βάρους μετά τον τοκετό αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μελλοντικά.

Ειδικότερα, για τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες πριν τη σύλληψη, δηλαδή εμφανίζουν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30, και αυξάνουν το βάρος τους κατά 5 κιλά μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη είναι υψηλότερος κατά 43 φορές, συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος πριν την κύηση και παίρνουν λιγότερα από 5 κιλά μετά το πέρας αυτής.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η οποία τονίζει τη σημασία της διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους, τόσο πριν όσο και μετά την εγκυμοσύνη, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από γυναίκες με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν για 18 χρόνια. Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης, φάνηκε επίσης πως κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 1 μονάδα, είτε πριν τη σύλληψη ή μετά την κύηση, σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά 16%. Επιπλέον, κάθε αύξηση του βάρους κατά 5 κιλά, μετά τη διάγνωση διαβήτη κύησης, βρέθηκε να σχετίζεται με 27% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή της μητέρας.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ρύθμισης του σωματικού βάρους μετά τον τοκετό, σε γυναίκες που έχει γίνει διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη κύησης, και υποστηρίζει πως η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr