Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο

Μέχρι τώρα ξέραμε για το μελάνωμα. Όμως η αλόγιστη έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει κι άλλη μια
πάθηση, τη λεγόμενη ακτινική κεράτωση ή ακτινική υπερκεράτωση. Και, μάλιστα, πιο επιρρεπείς να την παρουσιάσουν είναι οι 40άρηδες – προσβάλλει 1 στους 4, συνήθως άνδρες ανοιχτόχρωμους.

Πρόκειται για μια βλάβη της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν γυαλόχαρτο, προκαλώντας αίσθημα κνησμού, πόνου, ή καύσου σε ορισμένες περιπτώσεις. Θεωρείται προκαρκινικό στάδιο καρκίνου του δέρματος, με δυναμικό εξέλιξης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν τύπο καρκίνου που δεν σχετίζεται με μελάνωμα, αλλά που είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δέρματος.

«Συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές όπως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, το σώμα και τα άκρα. Οι βλάβες αναπτύσσονται αργά, είναι μικρές σε διάμετρο και συχνά καλύπτονται από προσκολλημμένες φολίδες κίτρινου ή καφέ χρώματος», εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, διευθυντής της Β’ Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», Δημήτρης Ρηγόπουλος.
Μία μελέτη έδειξε ότι ποσοστό περίπου 40%-80% των περιπτώσεων ακανθοκυτταρικού καρκινώματος μπορεί να εμφανίζεται αρχικά ως ακτινική κεράτωση και οι πάσχοντες έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οποιονδήποτε τύπο καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με τον υγιή πληθυσμό.

Το κακό είναι ότι η νόσος συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, αφού οι ασθενείς δεν επισκέπτονται τακτικά για τον λόγο αυτό τον δερματολόγο τους. Έτσι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ακτινική κεράτωση αυξάνεται γοργά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Για την αντιμετώπιση των ακτινικών κερατώσεων εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας και άλλων τοπικών θεραπειών. Όμως, οι διαθέσιμες τοπικές θεραπείες έχουν διάρκεια χορήγησης από οκτώ εβδομάδες έως και τέσσερις μήνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, μια νέα θεραπεία σε μορφή τζελ. Πρόκειται για μια τοπική θεραπεία 2-3 ημερών, που χορηγείται μια φορά την ημέρα, τοπικά, στο σημείο της βλάβης. Το κόστος ανά συσκευασία ανέρχεται στα 85 ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου κυμαίνεται από 12% έως 29%, ανάλογα με την θεραπευτική ένδειξη, δηλαδή θεραπεία στο σώμα ή στο πρόσωπο.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr