Η διατροφική αξία του ανανά

Η όψη του μας «ταξιδεύει» σε εξωτικούς προορισμούς, ενώ η δροσιστική του γεύση προσδίδει νοστιμιά σε πολλές γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές.
Ο ανανάς αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά φρούτα και η κατανάλωσή του έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από μια …εξωτική νότα στο πιάτο μας, αφού διαθέτει πλήθος ευεργετικών συστατικών για την υγεία.

Αρχικά, ο ανανάς συγκαταλέγεται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη για την εκτέλεση σημαντικών βιολογικών διεργασιών. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ανανά κομμένου σε κομμάτια καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη C. Παράλληλα, στον ανανά περιέχονται σημαντικές ποσότητες και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, κάλιο, θειαμίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ένα αρκετά μελετημένο συστατικό του ανανά είναι η βρωμελαΐνη, ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που συμμετέχει στη διαδικασία της πέψης. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η βρωμελαΐνη, πέρα από τη δράση της ως φυσικό «χωνευτικό», συμβάλλει επίσης στη μείωση της φλεγμονής, ενώ είναι πιθανό να βοηθά και στην αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε προβλήματα των αρθρώσεων ή μυϊκούς τραυματισμούς, στην επούλωση πληγών και στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων όγκων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως, μεταξύ των ευεργετικών ιδιοτήτων της κατανάλωσης ανανά, δε συμπεριλαμβάνεται η καύση του λίπους, όπως έχει κατά καιρούς διατυπωθεί. Ενώ λοιπόν, το υψηλό αίσθημα κορεσμού που προκαλούν οι φυτικές ίνες που περιέχει και το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο, αποτελούν χαρακτηριστικά που μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του σωματικού βάρους, εν τούτοις η υποτιθέμενη λιποδιαλυτική του δράση δεν υποστηρίζεται επιστημονικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr