Ο ρόλος της βιταμίνης D στην απορρόφηση του ασβεστίου

Ο ρόλος του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα είναι διττός: αφενός αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των
δοντιών, αφετέρου συμμετέχει σε διάφορες ζωτικές λειτουργίες του καρδιαγγειακού, του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Τα κίτρινα τυριά όπως π.χ. η γραβιέρα και η παρμεζάνα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε σχέση με τα λευκά τυριά (π.χ. φέτα, ανθότυρο, cottage).

Η βιταμίνη D επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου της διατροφής στο έντερο, μέσω της σύνθεσης πρωτεϊνών που δεσμεύουν το ασβέστιο στα κύτταρα του εντερικού βλεννογόνου. Η βιταμίνη D κατά κύριο λόγο βιοσυντίθεται στο δέρμα, μέσω της έκθεσης σε ηλιακό φως. Δευτερευόντως, προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, μέσω της κατανάλωσης τροφίμων όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το βούτυρο.

Συμπερασματικά, παράλληλα με την κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο μέσω της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτείται και η επαρκής σύνθεση ή/και πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία και μέσω διατροφικής πρόσληψης, αντίστοιχα, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την απορρόφηση του ασβεστίου.

Από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr