Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση του στιγμιαίου καφέ

O στιγμιαίος καφές αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια. Είτε ζεστός είτε frappe, είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητά μας.
Νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν μια σημαντική προστατευτική δράση του καφέ και στην υγεία μας. Τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ, όπως δείχνει νέα μετα-ανάλυση, που παρουσιάστηκε στο 1ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε 20 – 23 Ιουνίου 2015 στο Βερολίνο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, Πορτογάλοι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση, στην οποία συμπεριέλαβαν δεδομένα από 37 μελέτες. Συνολικά, βρέθηκε ότι, μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν συστηματικά καφέ, ο κίνδυνος εμφάνισης νόσου του Parkinson είναι χαμηλότερος κατά 31%. Παράλληλα, η προστατευτική δράση του καφέ φαίνεται να είναι ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης, νόσου του Alzheimer και νοσημάτων του ήπατος.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ενδεχομένως να οφείλονται στην αλληλεπίδραση της καφεΐνης με ένα συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή, την αδενοσίνη. Είναι πιθανό, η αλληλεπίδραση αυτή να ασκεί προστατευτική δράση σε νευρώνες περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, τονίζουν, πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να κατανοηθούν οι υπεύθυνοι μηχανισμοί της πιθανής προστατευτικής δράσης της καφεΐνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr