Νέο επίθεμα ινσουλίνης για διαβητικούς

Μία νέα επιστημονική ανακάλυψη στον τομέα του διαβήτη ενδέχεται να βάλει τέλος στις ενέσεις, τις οποίες κάνουν
καθημερινά εκατομμύρια διαβητικοί ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το πρώτο έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης (patch). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), το νέο επίθεμα απελευθερώνει αυτόματα την αναγκαία δόση ινσουλίνης, ανάλογα με την ανάγκη του εκάστοτε διαβητικού.

Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικές κι αν τα πράγματα πάνε εξίσου καλά και στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, τότε σε λίγα χρόνια θα ανοίξει ο δρόμος για μια εναλλακτική μορφή χορήγησης της ινσουλίνης.

πού έγκειται, όμως, η καινοτομία του εν λόγω επιθέματος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στο ότι ανιχνεύσει τις αυξήσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα κι έτσι χορηγεί αυτόματα τις αναγκαίες δόσεις ινσουλίνης.

Το patch έχει μέγεθος νομίσματος και διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του, το οποίο εφάπτεται στο δέρμα. Κάθε μικρο-βελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα, που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.
Όταν, δε, οι βελόνες του επιθέματος απελευθερώνουν την ινσουλίνη στο δέρμα, ο ασθενής αισθάνεται ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δερματικό επίθεμα θα βάλει φρένο στα συχνά λάθη που κάνουν κάποιοι ασθενείς στη δοσολογία της ινσουλίνης. Λάθη που, πολλές φορές, προκαλούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr