Δείτε πώς η διατροφή μιας εγκύου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στο παιδί

Σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, η κατανάλωση δίαιτας με
υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στο παιδί.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε αρχικά σε ποντίκια κι έδειξε πως εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες δεν παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με το άσθμα, σε αντίθεση με όσα γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Περαιτέρω διερεύνηση αποκάλυψε πως τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίασαν μεταβολές στην εντερική μικροχλωρίδα. Πιο συγκεκριμένα, διέθεταν μικροοργανισμούς οι οποίοι παρήγαγαν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, σαν αποτέλεσμα της διάσπασης των φυτικών ινών. Οι ουσίες αυτές μεταφερόμενες στο έμβρυο, φαίνεται ότι συνέβαλαν στην καταστολή γονιδίων που σχετίζονται με την εμφάνιση άσθματος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε ανθρώπους και βρήκαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν πλούσια σε φυτικές ίνες δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης, εμφάνιζαν επίσης αντιφλεγμονώδεις ουσίες στο αίμα, ενώ αντίστοιχα τα παιδιά τους είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να έχουν επισκεφθεί τον παιδίατρο δύο ή περισσότερες φορές, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές αναφέρουν πως φαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες, επιδρώντας στην εντερική μικροχλωρίδα, επηρεάζουν σημαντικά την απόκριση των αεραγωγών κάτι που πιθανό να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη της εμφάνισης άσθματος, ήδη από την περίοδο της κύησης.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr