Νέα δεδομένα για τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών

Στο πλαίσιο νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal, Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης παραγόντων κινδύνου
καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικού συνδρόμου, μεταξύ ατόμων που καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς και ατόμων που δεν καταναλώνουν καθόλου ξηρούς καρπούς. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 14.386 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 19 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ινσουλινο-αντίστασης και υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συστηματικά ξηρούς καρπούς είχαν 25% χαμηλότερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκοι και 21% χαμηλότερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Η παρούσα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερα ευρήματα που δείχνουν πως οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον, παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε πως η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με υψηλότερες προσλήψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και καλύτερη ποιότητα διατροφής συνολικά.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr