Προφυλακτικό αλλάζει χρώμα «δείχνοντας» αφροδίσια

Έναν ευφάνταστο τρόπο επινόησαν μαθητές από τη Βρετανία, ώστε να εντοπίζεται «επ’αυτοφώρω» όποιος φέρει κάποιο Σε$ουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ). Τα παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών από το δημοτικό σχολείο στο Isaac Newton Academy στο Έσεξ έφτιαξαν ένα προφυλακτικό, που αλλάζει χρώμα, όταν έρχεται σε επαφή με κάποιο ΣΜΝ. Το λεγόμενο «S.T.EYE» διαθέτει έναν αισθητήρα, ο οποίος έχει την δυνατότητα να εντοπίζει ασθένειες, όπως χλαμύδια και σύφιλη και να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το στέλεχος του βακτηρίου που έχει εντοπίσει.

Οι ανήλικοι εφευρέτες, που, όπως ήταν φυσικό, είδαν τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας να πέφτουν πάνω τους, είπαν σχετικά: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα κάνει πιο εύκολη και πιο ασφαλή την ανίχνευση σε$ουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, προκειμένου οι άνθρωποι να αναλαμβάνουν αμέσως δράση στην ιδιωτικότητα που τους εξασφαλίζει το σπίτι τους, αποφεύγοντας αδιάκριτες διαδικασίες στους γιατρούς».
Η πρωτοποριακή ανακάλυψη έχει, ήδη, βραβευτεί από την οργάνωση TeenTech ως η καλύτερη εφεύρεση στον τομέα της υγείας. Τα τρία παιδιά έλαβαν το ποσό των χιλίων λιρών Αγγλίας και ως επιπλέον δώρο μια επίσκεψη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Να σημειωθεί ότι τα ΣΜΝ παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση της τάξης του 25% – 30% κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο επιρρεπείς είναι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες, που πειραματίζονται με το σε$ και εναλάσσουν ερωτικούς συντρόφους, συχνά χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr