Ξεμεθύστε στον «διάδρομο»

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας έδειξε ότι η γυμναστική μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και στη
θεραπεία των διαταραχών που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σε έρευνα που έκανε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης, από το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ και του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Άσκησης από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Θανάση Τζιαμούρτα, εξετάστηκε η επίδραση που έχει η υπερβολική λήψη αλκοόλ και η άσκηση στο οξειδωτικό στρες και σε δείκτες λειτουργίας του ήπατος. Συμμετείχαν 17 άτομα, τα οποία έκαναν υπερβολική λήψη αλκοόλ (στο εξής «βαρυπότες») και 17 άτομα, τα οποία δεν κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος. Η πρώτη κατηγορία ατόμων έπινε πάνω από 17 τυπικά ποτά την εβδομάδα, σε σχέση με περίπου 2,5 ποτά που έπινε η άλλη ομάδα.

«Τα αποτελέσματα που βρήκαμε υποδεικνύουν πως η αυξημένη λήψη αλκοόλ επιδεινώνει τη λειτουργία του ήπατος. Επίσης, μειώνεται η αντιοξειδωτική προστασία των ατόμων που κάνουν υπερβολική λήψη αλκοόλ και αυτός είναι ίσως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία αυτών των ατόμων» υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης κ. Τζιαμούρτας.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι «βαρυπότες» είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα γ-GT, μιας ουσίας που εξετάζει την υγεία του ήπατος. Επιπλέον είχαν αυξημένα επίπεδα (κατά 13% σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα) TBARS, μιας ουσίας που υποδεικνύει αυξημένο οξειδωτικό στρες και χαμηλά επίπεδα (κατά 30% σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα) γλουταθειόνης, μιας ουσίας που αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι, με δεδομένο ότι η συστηματική άσκηση αυξάνει το αντιοξειδωτικό σύστημα του ανθρώπου, τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα συστηματικής γυμναστικής, ώστε να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις που δημιουργεί η υπερβολική λήψη αλκοόλ.

Να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τον τρίτο κυριότερο παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, μετά το κάπνισμα και την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο ενοχοποιείται για περίπου το 4% όλων των τραυματισμών και θανάτων που συμβαίνουν παγκοσμίως.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr