Πως να αντιμετωπίσετε το έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια κληρονομική ασθένεια του αυτο-ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας του δέρματος ακόμα χειρότερα.


Το έκζεμα συνήθως ενεργοποιείται όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με μάλλινα ρούχα ή τεχνητές ίνες.

Όμως υπάρχουν και άλλες ερεθιστικές ουσίες:
Αρώματα
Μακιγιάζ
Η σκόνη και η άμμος
Καθαριστικά και σαπούνια
Χλώριο
Ο καπνός του τσιγάρου
Βακτηριακή λοίμωξη
Κρυολόγημα ή γρίπη
Η παρατεταμένη έκθεση σε νερό
Το ντους με πολύ ζεστό νερό
Αν δεν χρησιμοποιήσετε λοσιόν ενυδατική μετά από το ντους
Η χαμηλή υγρασία το χειμώνα

Σε κάποιες περιπτώσεις που το έκζεμα δεν θεραπεύεται, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από ερεθιστικές ουσίες. Να μην φέρνετε σε επαφή το δέρμα σας με πράγματα που μπορεί να το ερεθίσουν, όπως καθαριστικά, απορρυπαντικά, ορισμένα σαπούνια κάποια είδη ένδυσης κ.λπ.

1. Η χρήση ενυδατικής κρέμας στο δέρμα σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της απαλότητας.

2. Μην ξύνεστε. Μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα σας. Και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σπάσιμο του δέρματος.

3. Προσδιορίστε τα αίτια. Πάρτε το χρόνο σας και προσδιορίστε τα αίτια για να περιορίσοετε την έκθεσή σας σε αυτά τα στοιχεία. 

4. Κρατήστε τα χέρια σας στεγνά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει τα χέρια σας μετά το πλύσιμο τους. Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό είναι ένα από τα πιο κοινά ερεθιστικά.

5. Να φοράτε προστατευτικά γάντια. Αν έχετε να αγγίξετε κάτι που σας ενοχλεί, τότε φορέστε προστατευτικά γάντια για να αποφύγετε την άμεση επαφή.

6. Διαχειριστείτε  το άγχος σας. Η διαχείριση του άγχους σας είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι τα ακραία συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του εκζέματος.


Διορθωτικά μέτρα για το έκζεμα:

1. Aloe Vera: Κόψτε μερικά φρέσκα φύλλα αλόης βέρα και ανακατέψτε τα με βιταμίνη Ε. Αυτό το μείγμα είναι ότι πρέπει για την ενυδάτωση του δέρματος και κάνει θαύματα στον έλεγχο της ξηρότητας που προκαλείται από το έκζεμα.

2. Χαμομήλι: Το έγχυμα από χαμομήλι δρα προληπτικά και καταπραϋντικά κατά του εκζέματος. Βάζουμε δυο κουταλάκια του γλυκού από άνθη χαμομηλιού σε μια κούπα με βραστό νερό και αφήνουμε 10 λεπτά. Το έγχυμα είναι καλό να είναι πυκνό (κίτρινο) και όχι νερωμένο αφού στη δεύτερη περίπτωση δε θα κάνουμε το καλό που σκοπεύουμε, ενώ μπορεί και να χειροτερέψουμε την κατάσταση. Βρέχουμε ένα καθαρό, λινό ύφασμα στο έγχυμα και κάνουμε καθαρισμούς τοπικά, πάντα με την καθαρή πλευρά του υφάσματος.

3. Αγγούρι: Τα υγρά που λαμβάνονται από τις ψιλοκομμένες φέτες αγγουριού μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο αντί για αλοιφές. Το αγγούρι θα κρυώσει το δέρμα και θα του παρέχει καλή ενυδάτωση.

4. Καρότα: Βράζουμε βιολογικά καρότα καλά και στη συνέχεια τα λιώνουμε. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα στο έκζεμα για 15 λεπτά. Μπορείτε να το ξεπλύνετε με καθαρό και δροσερό νερό.

Ομάδα neadiatrofis.gr