Τα περιστέρια «βρίσκουν» τον καρκίνο

Τα αποτελέσματα πειραμάτων, που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, έδειξαν ότι τα περιστέρια μπορούν να εντοπίζουν τον καρκίνο σε μαστογραφίες και βιοψίες!
Μάλιστα τα πουλιά είναι σε θέση να ανιχνεύουν ακόμη και μικροσκοπικά ίχνη του καρκίνου του μαστού, που μπορεί να περνούσαν απαρατήρητα.

Μετά από μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων, έκπληκτοι οι επιστήμονες από το UCLA, με επικεφαλής τον καθηγητή Richard Levenson, ανακάλυψαν ότι τα 16 περιστέρια, που οι ίδιοι εκπαίδευσαν, ήταν σε θέση να διακρίνουν μια μαστογραφία ή μία βιοψία με όγκους, από μια χωρίς καρκίνο, όταν εμφανίζονταν σε μια οθόνη μπροστά τους.
Μετά από κάθε σωστή διάγνωση οι ερευνητές ανταμοίβανε με τροφή τους φτερωτούς “διαγνώστες”, που τσιμπούσαν με την μύτη τους την οθόνη, όταν εμφανιζόταν κάποια εικόνα με καρκίνο. Καθώς τα πουλιά εξοικειώνονταν με τη διαδικασία, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης αυξανόταν συνεχώς. “Από ακρίβεια στη διάγνωση επιπέδου 50%, άγγιξαν το 85%, μετά από 13-15 μέρες” εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.

“Συλλογικά το κοπάδι τα πήγε περίφημα, επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη μορφή ομαδικής νοημοσύνης. Δείχνοντας τις ίδιες εικόνες σε διαφορετικά πουλιά και συνδυάζοντας τις «απαντήσεις» τους, το ποσοστό επιτυχούς διάγνωσης έφθασε το 99% (!), καλύτερο από έναν υπολογιστή που κάνει αυτόματη ανάλυση/διάγνωση εικόνας και ανάλογο με το ποσοστό επιτυχίας ενός έμπειρου γιατρού”.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr