Τι κινδύνους κρύβει η απότομη απώλεια κιλών

Δεν είναι λίγοι εκείνοι ή εκείνες που μπροστά στην πρόκληση του να χάσουν πολύ γρήγορα βάρους θα έκανα τα πάντα. Για αυτό άλλωστε και η μεγάλη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι διάφορες δίαιτες «εξπρές».
Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η γρήγορα απώλεια πολλών κιλών αφενός μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία, αφετέρου να μην μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα κιλά που χάσουμε.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά :

Συνήθως η γρήγορη απώλεια βάρους προκύπτει από αυστηρές και στερητικές δίαιτες, που απέχουν αρκετά από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως «ισορροπημένο διαιτολόγιο» και προϋποθέτουν σημαντική μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση της πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που οδηγεί συχνά σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών του οργανισμού και κατ’ επέκταση αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων ανεπάρκειας, όπως απώλεια μαλλιών, ζαλάδες, αδυναμία και έντονη κόπωση. Από την άλλη, η γρήγορη μείωση του σωματικού βάρους συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων, όπως χολολιθίαση, δυσκοιλιότητα, και διαταραχές του κύκλου για τις γυναίκες.

Παράλληλα, σημαντική είναι η επίδραση που έχει ο ρυθμός απώλειας βάρους και στη σύσταση σώματος. Ειδικότερα, η αυξημένη και γρήγορη απώλεια κιλών, που παρατηρείται σε αυστηρά περιοριστικές δίαιτες, οφείλεται κυρίως στην απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών και όχι λίπους. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά τόσο στην υγεία και την εικόνα σώματος, όσο και στην ικανότητα του οργανισμού να οδηγηθεί σε περαιτέρω απώλεια, καθώς η μείωση της μυϊκής μάζας προκαλεί αντίστοιχα μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, η οποία με τη σειρά της «κολλάει» τη ζυγαριά.

Τέλος, ένα πολύ βασικό μειονέκτημα της ταχείας απώλειας είναι και το γεγονός ότι δεν μας βοηθούν να κρατήσουμε τα κιλά που χάσαμε. Τα άτομα που επιτυγχάνουν γρήγορη μείωση του βάρους μέσα από στερητικές δίαιτες, συνήθως επανακτούν το βάρος που έχασαν ή και περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr