Έχει ο ντεκάφ τα ίδια οφέλη για την υγεία με τον κανονικό καφέ;

Ο καφές αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μια σειρά σημαντικών αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως τα χλωρογενικά, οι μελανοϊδίνες κ.α., που φαίνεται ότι παρέχουν σημαντικά οφέλη για την καλή μας υγεία και την προστασία από νοσήματα φθοράς. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο ο καφές χωρίς καφεΐνη, ο γνωστός ντεκαφείνε, επιδρά το ίδιο θετικά με τον κανονικό.

Καταρχήν αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η διαφορά ενός καφέ χωρίς καφεΐνη σε σχέση με έναν καφέ με καφεΐνη είναι στην ύπαρξη καφεΐνης. Ένας ελληνικός ή στιγμιαίος ντεκαφείνέ μπορεί άνετα να καταναλωθεί από ομάδες ανθρώπων που έχουν κάποια υπερευαισθησία στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, έχουν προβλήματα ύπνου, από θηλάζουσες ή εγκυμονούσες γυναίκες ή ακόμα και από άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητικές θεραπείες. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του καφέ όπως τα αντιοξειδωτικά και τα μεταλλικά του στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τη συμβολή του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη σε διάφορα θέματα υγείας, λόγω των αντιοξειδωτικών τους. Από αυτές φαίνεται ότι ο ντεκαφείνέ παρέχει οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως έναντι νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον), του διαβήτη, των καρδιαγγειακών. Τα αντιοξειδωτικά του προσφέρουν προστασία ενάντια της καταστροφή ή πρόωρης γήρανσης των κύτταρων που σχετίζονται με τις παραπάνω ασθένειες.

Αν λοιπόν θέλετε μια εναλλακτική επιλογή χωρίς καφεΐνη για το αγαπημένο σας ρόφημα, μπορείτε να επιλέξετε έναν ντεκαφεϊνέ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr