Κίνηση «μαστ» για τον καρκίνο του μαστού

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ) θα «οργώσει» την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν μαστογραφίες.
Επιπλέον θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές για το κοινό, σε 12 πόλεις, αρχίζοντας από τη Λάρισα.
Το εγχείρημα γίνεται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, με την υποστήριξη του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και με την ευγενική χορηγία της ELPEN. Η ELPEN, μάλιστα, συμβάλλει καταλυτικά στην όλη προσπάθεια, μολονότι δεν δραστηριοποιείται στην ογκολογία. Συγκεκριμένα κάλυψε τα έξοδα επισκευής και επαναλειτουργίας της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου, της Ε.Α.Ε. Επιπλέον αναλαμβάνει και το κόστος ενημέρωσης του κοινού στις ειδικές εκδηλώσεις που θα γίνουν.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πάθηση που φοβίζει τις γυναίκες περισσότερο απ’ όλες τις άλλες. Στατιστικά στοιχεία από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο στο μαστό σε κάποια στιγμή της ζωής της. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, γεγονός που δείχνει ότι οι Ελληνίδες προσβάλλονται από τη νόσο λιγότερο συχνά σε σχέση με τις Αμερικανίδες ή τις Βορειοευρωπαίες. Αυτό, παρ’ όλο που φαίνεται ενθαρρυντικό, δεν είναι καθησυχαστικό, λένε οι ειδικοί γιατροί, γιατί η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση των γυναικών, στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, για την ανακοίνωση του ταξιδιού της Κινητής Μονάδας, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, διευθυντής κλινικής μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», Ευάγγελος Φιλόπουλος, τόνισε ότι: «Αν η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασική συνιστώσα μίας αποτελεσματικής πολιτικής για μείωση των οδυνηρών επιπτώσεων του καρκίνου, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό αποτελεί εξαιρετική προτεραιότητα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία στον τόπο μας, όπου η οικονομική δυσπραγία οδηγεί στον περιορισμό των θεραπευτικών επιλογών, για μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, 58 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντικαρκινικού αγώνα, προσφέροντας ουσιαστικό έργο, όπου υπάρχει ανάγκη και μπορεί να βοηθήσει. Οι κινητές μονάδες μαστογράφων την τελευταία δεκαετία έχουν παράσχει δωρεάν έλεγχο σε περισσότερες από 50.000 Ελληνίδες σε 300 χωριά και πόλεις της χώρας. Η προσπάθεια, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, συνεχίζεται με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής εταιρείας ELPEN και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το ΕΔΔΥΠΥΥ, αναδεικνύοντας, έτσι, την αποτελεσματικότητα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικά ευαίσθητων ιδιωτικών εταιρειών όταν συμμαχούν για να επιτύχουν τον καλό σκοπό. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό παράλληλο πρόγραμμα, για όλες τις γυναίκες της χώρας που το έχουν ανάγκη».

Για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού υπάρχουν τρεις δυνατότητες: 1. Η αυτοεξέταση των γυναικών. 2. Η κλινική εξέταση από γιατρό. 3. Η μαστογραφία. Η μαστογραφία αποτελεί την πιο συχνή εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η διαγνωστική ικανότητα της είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί δε να ανακαλύψει μία κακοήθεια πριν αυτή εντοπιστεί με την κλινική εξέταση. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας και τις ιδιαιτερότητες της παρουσίας της νόσου στην Ελλάδα, η Ε.Α.Ε. συστήνει την τακτική προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr