3 κινήσεις «κλειδιά» για να διατηρήσετε την απώλεια βάρους

Η απώλεια των περιττών κιλών αποτελεί σίγουρα μια σημαντική επιτυχία και βασικό βήμα για την αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Όμως, η προσπάθεια δε σταματά εκεί, αφού μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθεί μια εξίσου μεγάλη –αν όχι μεγαλύτερη- πρόκληση. Ο λόγος για την προσπάθεια μακροχρόνιας διατήρησης της απώλειας βάρους.

Η επιστροφή στις παλιές διαιτητικές συνήθειες μάλλον δεν αποτελεί την κατάλληλη τακτική, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά θα οδηγήσει σε επανάκτηση των χαμένων κιλών ή ίσως και περισσότερων. Ποιες είναι, λοιπόν, οι κινήσεις «κλειδιά» που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική διατήρηση της απώλειας βάρους; Παρακάτω θα δείτε τρεις από αυτές:

1. Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο, το οποίο να περιλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειωμένη κατανάλωση γρήγορου-πρόχειρου φαγητού και επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Παράλληλα, στοχεύστε σε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα, που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του αισθήματος πείνας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση πρωινού, καθώς έχει φανεί ότι αποτελεί μία συμπεριφορά την οποία υιοθετεί μεγάλο ποσοστό ατόμων που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους.

2. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η φυσική δραστηριότητα αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μάλιστα, έχει φανεί πως ο ρόλος της άσκησης πιθανόν να είναι ακόμη πιο σημαντικός στη φάση διατήρησης της απώλειας. Επομένως, επιδιώξτε καθημερινή ενασχόληση με κάποιο είδος άσκησης και παράλληλα, προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες.

3. Παρακολουθήστε το βάρος σας. Η ζύγιση σε τακτά χρονιά διαστήματα μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια διατήρησης της απώλειας. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ζυγίζεστε καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, η μέτρηση του βάρους σας 2-3 φορές το μήνα θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές και ακολούθως, να εφαρμόσετε κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr