Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Endocrinology, δείχνει πως η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 2 ποτηριών αναψυκτικών, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους σκοπούς της μελέτης, Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.874 ενήλικες, από τους οποίους 1.136 είχαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 357 είχαν διαγνωσθεί με μια μορφή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που εμφανίζεται σε ενήλικες και 1.137 ήταν υγιείς. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση αναψυκτικών μέχρι και 1 χρόνο πριν τη διάγνωση της νόσου, ενώ πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των επιπέδων ινσουλινοαντίστασης και της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 2 ποτηριών αναψυκτικών, φάνηκε να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το αν αυτά περιείχαν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. Από την άλλη, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου βρέθηκε να είναι ακόμη υψηλότερος για όσους κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το γεγονός ότι και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (light) φάνηκαν να συνδέονται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη ήταν έκπληξη για αυτούς. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανές εξηγήσεις, καθώς η κατανάλωση light αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει την όρεξη, οδηγώντας σε υψηλότερη πρόσληψη τροφής και ειδικότερα τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Κλείνοντας, η επικεφαλής της μελέτης σχολιάζει πως αν και υπάρχουν πιθανοί μηχανισμοί που ενδεχομένως εξηγούν τη συσχέτιση των light αναψυκτικών με την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ωστόσο είναι πιθανό ή παραπάνω σχέση να συνδέεται με το γεγονός ότι πολλά άτομα αντικατέστησαν τα ζαχαρούχα με light αναψυκτικά, σε μια προσπάθεια να μειώσουν ή να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση του βάρους τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο υψηλότερος κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται τελικά με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά που κατανάλωναν αυτά τα άτομα πριν τα αντικαταστήσουν με light.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr