Πώς το μέγεθος του πιάτου μας επηρεάζει τα κιλά μας

Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων καθορίζεται από την κατανάλωση τροφής, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από πλήθος φυσιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία έχει αναδείξει σημαντικό αριθμό παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και κατ’ επέκταση του σωματικού βάρους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αύξηση του μεγέθους των μερίδων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι μερίδες φαγητού που σερβίρονται σε εστιατόρια, όσο και οι συσκευασίες πολλών -κυρίως «ανθυγιεινών»- τροφίμων, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με παλαιότερα, γεγονός που πιθανόν να συνδέεται και με την αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Πώς μπορούμε όμως να ελέγξουμε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε;

Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση μικρότερων πιάτων για το φαγητό. Ακόμη κι αν φαίνεται ασήμαντο, το μέγεθος του πιάτου που χρησιμοποιούμε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που θα σερβίρουμε και συνεπώς θα καταναλώσουμε, αφού θέλουμε πρώτα να «χορτάσει το μάτι»…

Έτσι, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα πιάτα είναι λογικό ότι θα τα γεμίσουμε περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής ακόμη κι αν έχουμε χορτάσει. Αντίθετα, σε ένα μικρότερο πιάτο, η μερίδα που σερβίρουμε φαίνεται μεγαλύτερη και συνεπώς, εκτός από την ικανοποίηση του αισθήματος πείνας, προσφέρει και ένα πιο ικανοποιητικό οπτικό ερέθισμα. Μήπως, λοιπόν, είναι ώρα να αλλάξετε …σερβίτσιο;

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr