Υπάρχει δίαιτα για να φύγει το λίπος της κοιλιάς ;

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ερώτημα που συχνά βρίσκει απάντηση σε ειδικά διαμορφωμένα διατροφικά ή προπονητικά σχήματα, που υποστηρίζουν ότι δρουν στοχευμένα ενάντια στο λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι μια συγκεκριμένη δίαιτα ή συσκευή αδυνατίσματος μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στη μείωση του «τοπικού πάχους» δεν αποτελεί παρά έναν ακόμη μύθο, αφού δεν επιβεβαιώνεται από τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα.

Στην πραγματικότητα, η μόνη επιστημονικά αποδεκτή και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος απώλειας λίπους είναι η δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, μέσα από δίαιτα, άσκηση ή συνδυασμό και των δύο. Η εν λόγω απώλεια δε, αφορά το συνολικό λίπος του σώματος και δεν είναι εφικτό να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως για παράδειγμα στην κοιλιά. Με λίγα λόγια, τα σημεία του σώματος από τα οποία θα «χαθεί» το λίπος καθορίζονται από μη τροποποιήσιμους παράγοντες, που σχετίζονται με το φύλο, το σωματότυπο και τα γονίδια του ατόμου.

Συνεπώς, αυτό που είναι στο χέρι του καθενός είναι να πετύχει μια συνολική απώλεια λίπους, στην οποία φυσικά θα περιλαμβάνεται και το «λίπος της κοιλιάς». Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η απώλεια σωματικού βάρους και λίπους και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα έχει πολλαπλά οφέλη, που δεν αφορούν μόνο την εικόνα σώματος, αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.