Νέα δεδομένα για τη σχέση του βάρους με το σακχαρώδη διαβήτη

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health, τονίζει τη σημασία της διατήρησης σταθερού σωματικού βάρους για την πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 33.184 ενήλικες, ηλικίας 30-60 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, που απείχαν μεταξύ τους 10 έτη. Στόχος ήταν να προσδιοριστεί εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μεταβολής του σωματικού βάρους και της πιθανότητας διάγνωσης σακχαρώδη διαβήτη.

Σε διάστημα 10 ετών, το 53.9% των συμμετεχόντων παρουσίασε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά μία μονάδα, το 36.2% διατήρησε σταθερό βάρος, σημειώνοντας αύξηση ή μείωση του δείκτη μάζας σώματος που δεν ξεπερνούσε τη μία μονάδα, ενώ το ποσοστό των ατόμων που εμφάνισε σακχαρώδη διαβήτη διαμορφώθηκε στο 3.3%.

Συνολικά, φάνηκε πως τα άτομα που αύξησαν το δείκτη μάζας σώματος τους κατά μία μονάδα ή περισσότερο, είχαν 52% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, συγκριτικά με όσους διατήρησαν σταθερό σωματικό βάρος. Επιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν πως, εάν τα άτομα που πήραν βάρος είχαν παραμείνει στο αρχικό σωματικό τους βάρος, περίπου 1 στα 5 περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη θα είχαν προληφθεί.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η προσπάθεια διατήρησης του σωματικού βάρους στους ενήλικες θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική δημόσιας υγείας για την πρόληψη της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr