Yδρογονωμένα φυτικά έλαια και κίνδυνοι για την υγεία

Τα πλήρως ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια είναι συστατικά που συναντάμε συχνά σε πλήθος τυποποιημένων τροφίμων, ενώ περιέχονται και σε πολλά είδη έτοιμου φαγητού, κέικ, κρουασάν, μπισκότων, προϊόντων σφολιάτας και άλλων γλυκών και αλμυρών αρτοσκευασμάτων που συχνά αγοράζουμε απ’ έξω, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε το σύνολο των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα λεγόμενα trans λιπαρά οξέα, που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τη βελτίωση της υφής, της γεύσης, της σταθερότητας και της διάρκειας ζωής πολλών προϊόντων. Επιπλέον, επιλέγονται συχνά και από καταστήματα και χώρους εστίασης, καθώς τα εν λόγω έλαια αποτελούν φθηνές πρώτες ύλες, οι οποίες μειώνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι πως, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, τα trans λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται ως τα πλέον επιβλαβή για την υγεία, ξεπερνώντας ακόμη και τα κορεσμένα. Ειδικότερα, τα trans λιπαρά οξέα συνδέονται στενά με την αθηροσκλήρωση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση της «κακής» και τη μείωση της «καλής» χοληστερόλης. Επιπλέον, έχουν συσχετισθεί και με την εμφάνισης φλεγμονής, οξειδωτικού στρες, ινσουλινοαντίστασης, σακχαρώδη διαβήτη και προβλημάτων στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Συνεπώς, όταν αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα, ώστε να ελέγξετε εάν το προϊόν περιέχει υδρογονωμένα λίπη και έλαια. Ακόμη, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση έτοιμου-πρόχειρου φαγητού, καθώς και αρτοπαρασκευασμάτων και προϊόντων ζύμης, που δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε με τι υλικά έχουν παρασκευαστεί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr