Τα φρέσκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλού σακχάρου

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, φαίνεται ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη σε υγιή άτομα, καθώς και μικρότερη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο, σε διαβητικούς ασθενείς.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 500.000 ενήλικες από την Κίνα, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 7 ετών κατά μέσο όρο, καταγράφοντας νέα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη και παρακολουθώντας την πορεία της νόσου σε άτομα που εμφάνιζαν ήδη τη νόσο.

Συνολικά, η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων φάνηκε να συνδέεται με μικρή μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Από την άλλη, οι διαβητικοί ασθενείς που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φρέσκων φρούτων, βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης επιπλοκών που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων, που συχνά περιορίζεται σε διαβητικούς ασθενείς. Κλείνοντας, αναφέρουν πως πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, όπου τα πιθανά οφέλη της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων είναι δύσκολο να διαχωριστούν από άλλες διατροφικές συνήθειες και χαρακτηριστικά των εθελοντών που συμμετείχαν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr