Το ψωμί στη διατροφή ενός παιδιού

H παιδική ηλικία αποτελεί μια περίοδο με ιδιαίτερες ανάγκες. Η έντονη ανάπτυξη του παιδιού προϋποθέτει μια πλήρη διατροφή, που θα καλύπτει όλες τις βασικές του απαιτήσεις, τόσο σε μακρο όσο και μικροθρεπτικά συστατικά.
Σε αυτά τα πλαίσια μια ερώτηση που πολλοί γονείς κάνουν είναι : «Είναι καλό το παιδί μου να τρώει ψωμί και αν ναι τι ψωμί ;».
Το ψωμί αποτελεί ένα βασικό συστατικό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, το οποίο καθημερινά θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή ενός παιδιού. Παρέχει σημαντικά ποσοστά ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, αλλά και πολλά άλλα απαραίτητα συστατικά. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στη διατροφή του παιδιού σε καθημερινή βάση.

Όσον αφορά τώρα το ποιοτικό κομμάτι, το ψωμί θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένο και υψηλής διατροφικής αξίας ψωμί. Να είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες, πρωτεΐνες και να περιέχει και φυτικές ίνες. Προς την κατεύθυνση αυτή μια εξαιρετική επιλογή για ένα παιδί είναι το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι. Περιέχει απαραίτητα για το παιδί θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φώσφορο, χαλκό και βιταμίνες συμπλέγματος Β, που θα το βοηθήσουν να έχει μια ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία. Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονου διατροφικού ενδιαφέροντος, αν και είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη σιτηρών. Η καλλιέργεια και η χρήση του ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαιότητα. Για κάποια χρόνια εγκαταλείφθηκε, για εμπορικούς λόγους όμως πρόσφατα στη σύγχρονη εποχή επανήλθε. Αποτελείται από 2 σπόρους οι οποίοι καλύπτονται από ένα σκληρό περίβλημα που δεν απομακρύνεται κατά το θερισμό και έτσι ο καρπός του παραμένει ‘’ντυμένος’’ και προστατευμένος διατηρώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Ας δούμε όμως ποια είναι τα κυριότερα διατροφικά του χαρακτηριστικά, που το κάνουν να ξεχωρίζει :

Το δίκοκκο σιτάρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που όπως είπαμε είναι σημαντικές για τα παιδιά. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί και με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου μας. Παράλληλα, περιέχει εκτός των άλλων πρωτεΐνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β με κυριότερη τη θειαμίνη, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο. Στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ μαζί με το φώσφορο συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Ο φώσφορος είναι γνωστός και για τη σχέση του με την καλή όραση. Ο χαλκός που συμμετέχει σε ποικίλες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του σιδήρου στα διάφορα σημεία του σώματός μας. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, ενώ η θειαμίνη στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς .

Να λοιπόν γιατί το δίκοκκο σιτάρι θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Ένα από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα του είναι το ψωμί σε φέτες. Επιλέξτε λοιπόν για το παιδί σας συσκευασμένο ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι που μπορείτε να αναζητήσετε εύκολα σε καταστήματα super markets, είτε για να συνοδεύσετε το φαγητό του, είτε για να δημιουργήσετε θρεπτικά sandwich για το κολατσιό του ή το σχολείο.Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας επιβραβεύσει. Προσοχή όμως : είναι σημαντικό να αναγράφει στην συσκευασία του την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, για να είστε σίγουροι για την διατροφική αξία του προϊόντος που αγοράζετε.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πέρα όσων αναφέρθηκαν, το ψωμί από δίκοκκο σιτάρι είναι και πάρα πολύ γευστικό και όπως καλύτερα από όλους οι γονείς γνωρίζετε … τα παιδιά τη γεύση δεν την διαπραγματεύονται με τίποτα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε papadopoulou.gr