Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών

Νέα δεδομένα για τη χρήση των
ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως μέσο για τη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων
και τη μείωση της έντονης επιθυμίας για γλυκά τρόφιμα

Επιστημονικά νέα από το 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Παχυσαρκίας στο Πόρτο
Πόρτο, 19 Μαΐου 2017.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης σχετικά
με την πολυσυζητημένη επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην όρεξη, την πρόσληψη
ενέργειας και τον έλεγχο του βάρους, προσθέτουν επιπλέον αδιάσειστα αποδεικτικά
στοιχεία υπέρ της χρήσης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη δίαιτα ως μιας ωφέλιμης στρατηγικής που μπορεί να
βοηθήσει στον έλεγχο των προσλαμβανόμενων θερμίδων και πιθανόν στην
αντιμετώπιση της έντονης επιθυμίας για γλυκά τρόφιμα.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών στο 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο
Παχυσαρκίας
(European Congress on Obesity – ECO) στο Πόρτο, συμφωνούν με τα υπάρχοντα υψηλής ποιότητας επιστημονικά δεδομένα
από συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών
(RCTs), τα οποία σχολίασε
στην ομιλία του ο Dr. John Sievenpiper. Πράγματι, μεμονωμένες κλινικές δοκιμές
διάρκειας άνω των 18 μηνών έχουν δείξει ευεργετική επίδραση στη μείωση των
θερμίδων και την βελτίωση του σωματικού
βάρους και των σχετικών παραγόντων κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα
,
όταν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις
θερμίδες από τη ζάχαρη. «Σε αντίθεση με τις όποιες ανησυχίες, όλες
οι ενδείξεις από τα υψηλής ποιότητας ερευνητικά αποτελέσματα τυχαιοποιημένων
κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι είναι επωφελή»,
  υπογράμμισε ο Dr. Sievenpiper στα τελικά του συμπεράσματα.
Ενώ είναι ευρέως αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα ότι, η
αντικατάσταση των τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη με τα αντίστοιχα
που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της
πρόσληψης ζάχαρης αλλά και θερμίδων συνολικά, παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης η
επίδραση των light αναψυκτικών
στην πρόσληψη ενέργειας συγκριτικά με αυτήν του νερού. Με στόχο να παρέχει νέα
επιστημονικά δεδομένα και να γεφυρώσει το επιστημονικό  κενό σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης, ο Dr. Marc Fantino και η ομάδα του στη Γαλλία διενήργησαν μία
τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε 164 υγιείς και φυσιολογικού βάρους άνδρες και
γυναίκες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, δηλαδή σε εκείνους που
κατανάλωναν συχνά light
αναψυκτικά και σε εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου ολιγοθερμιδικά
γλυκαντικά. Στην παρουσίασή του, ο Dr. Fantino συμπέρανε ότι «Στην κλινική μας μελέτη (noninferiority study),
βρήκαμε ότι τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και
η μακροπρόθεσμη πρόσληψη αναψυκτικών με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά
(ημερήσια
πρόσληψη 660ml
/ ημέρα για 4 εβδομάδες) δεν ωθεί σε περισσότερη κατανάλωση φαγητού ούτε αυξάνει την πρόσληψη
θερμίδων, συγκρινόμενη με το νερό
, το οποίο προτείνεται ως η προτιμότερη
αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη».
Σε μια διαφωτιστική ομιλία, η Dr. Charlotte A. Hardman παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα
μιας μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από το Πανεπιστήμιο της Liverpool της Μεγάλης Βρετανίας. Η μελέτη
εξετάζει τους ψυχολογικούς παράγοντες που παρακινούν την πρόσληψη ροφημάτων με
λίγες θερμίδες σε άτομα που συνηθίζουν να τα καταναλώνουν συχνά. Στις τελικές
παρατηρήσεις της, η  Dr. Charlotte A.
Hardman, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, σημείωσε ότι, «οι
ανησυχίες για το σωματικό βάρος και οι θετικές πεποιθήσεις σχετικά με τον
έλεγχο της γεύσης και της όρεξης αποτελούν τους κύριους καθοριστικούς
παράγοντες για την κατανάλωση αναψυκτικών με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά».

Εξετάζοντας περαιτέρω συμπεριφορές κατανάλωσης σε άτομα που καταναλώνουν συχνά
και σε άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τα πρώτα
αποτελέσματα, προς το παρόν, δείχνουν ότι η χρήση των light αναψυκτικών από τα άτομα που τα καταναλώνουν
συχνά αποτελεί μια ωφέλιμη στρατηγική
για την αντιμετώπιση της έντονης επιθυμίας για γλυκά τρόφιμα καθώς και για την
επιτυχή μείωση της πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων) όταν ένα άτομο βρίσκεται σε
κατάσταση έντονης επιθυμίας (
craving), σε σύγκριση με τα
άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου γλυκαντικά. 
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο κλείσιμο του πάνελ, υπό την προεδρία της Καθηγήτριας Μαρίας Χασαπίδου, οι
ειδικοί συμφώνησαν ότι: «Από κοινού, αυτά τα δεδομένα προσθέτουν
περισσότερες αποδείξεις υπέρ των αδιάσειστων επιχειρημάτων για το όφελος των
ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη συνολική μείωση των θερμίδων και τον έλεγχο του
βάρους
, και αντιτίθενται στα
επιχειρήματα που υποστηρίζουν τον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην
προώθηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε
αμφιβολίες, παραμένει η ανάγκη για μεγαλύτερες, μακρύτερης διάρκειας και υψηλής
ποιότητας τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες»
.    
Για περισσότερες σημαντικές πληροφορίες και ενδιαφέροντα αποτελέσματα από
το Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας 2017,
παρακαλούμε επισκεφθείτε την ειδική
σελίδα στο
site της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, την ISA και τα μέλη της παρακαλούμε επισκεφθείτε τις
ιστοσελίδες www.sweeteners.org, www.sweeteners.org/isa-members.       


Παρέχοντας γλυκιά γεύση
χωρίς τις θερμίδες, οι επιλογές με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά  μπορούν να συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και
ελεγχόμενη σε θερμίδες δίαιτα. Επίσης δεν κάνουν κακό στα δόντια.