Φοινικέλαιο : Μύθοι και αλήθειες

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το φοινικέλαιο, το οποίο περιέχεται σε μεγάλο αριθμό τυποποιημένων προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα φυτικό έλαιο, που χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων, για πολλούς λόγους, όπως το χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια, καθώς και το γεγονός ότι βελτιώνει την υφή πολλών προϊόντων και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους.

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των υδρογονωμένων φυτικών ελαίων, από τα οποία προκύπτουν τα λεγόμενα trans λιπαρά, που επιδρούν αρνητικά στα επίπεδα λιπιδίων και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ωστόσο, το φοινικέλαιο, αν και φυτικής προέλευσης διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ η βιομηχανική επεξεργασία του έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενώσεων που είναι δυνητικά επιβλαβείς. Έτσι, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το φοινικέλαιο ασκεί σχεδόν εξίσου επιβαρυντική δράση με τα trans λιπαρά οξέα, γεγονός που αποτελεί σημείο προβληματισμού για την επιστημονική κοινότητα.

Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, θα ήταν καλό να γίνει μια προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε φοινικέλαιο, όπως τα τυποποιημένα μπισκότα, κρουασάν, κέικ, κράκερ και άλλα αρτοσκευάσματα και γλυκά. Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών διατροφικής επισήμανσης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «οδηγό» για τον εντοπισμό τέτοιων προϊόντων, καθώς όσο πιο νωρίς εμφανίζεται το φοινικέλαιο στη λίστα με τα συστατικά, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του τροφίμου σε αυτό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr