Η θρεπτική αξία του καστανού ρυζιού

Το ρύζι αποτελεί ένα από τα κυριότερα είδη δημητριακών που καταναλώνονται παγκοσμίως και περιλαμβάνει διάφορες ποικιλίες.
Το καστανό ρύζι, ανήκει στην ομάδα των μη επεξεργασμένων ή «ολικής άλεσης» δημητριακών, καθώς σε αντίθεση με το λευκό, διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο του σπόρου, γεγονός που ενισχύει σημαντική τη θρεπτική του αξία.

Ειδικότερα, το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερα ποσά φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Γι’ αυτό το λόγο, έχει και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και συνεπώς αποτελεί προτιμότερη επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, το καστανό ρύζι είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες -μεταξύ άλλων- για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών που λαμβάνονται μέσω της τροφής και την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Από την άλλη, είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr