Νέα έρευνα δείχνει τους κινδύνους της υψηλής κατανάλωση πρωτεΐνης για το συκώτι

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ηπατολογίας στο Άμστερνταμ, δείχνει πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3.440 ενήλικες ηλικίας 71 ετών κατά μέσο όρο. Η διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης αξιολογήθηκε μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ενώ μετρήθηκε και ο δείκτης μάζας σώματος των εθελοντών.

Συνολικά, η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος, σε υπέρβαρα άτομα. Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης αποτελεί παράγοντα που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στη συμβουλευτική ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr