Τα δημητριακά ολικής αλέσεως σύμμαχος για την περίοδο των εξετάσεων

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μεγάλος αριθμός παιδιών και κυρίως εφήβων βρίσκονται σε περίοδο εξετάσεων.
Η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου πνευματικής κατάστασης είναι πολύ σημαντική και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί από την πλευρά της να βοηθήσει τους μαθητές να αποδώσουν τα μέγιστα, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ενίσχυση της πνευματικής τους συγκέντρωσης.

Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχος είναι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είτε ως βασικό συστατικό ενός πλήρους και ισορροπημένου πρωινού μαζί με γάλα ή γιαούρτι, είτε ως ένα ενδιάμεσο σνακ (ακόμη και σκέτα σε ένα μπωλάκι δίπλα στο παιδί που διαβάζει) είτε ως ένα ελαφρύ βραδινό, τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν ενέργεια και πολλές απαραίτητες για την εγκεφαλική λειτουργία βιταμίνες συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12. Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με την περιεκτικότητα σε βιταμίνες συμπλέγματος Β ενός τυπικού πρωινού που περιλαμβάνει 125 ml αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μερίδα 30 γραμμαρίων γνωστής μάρκας δημητριακών ολικής αλέσεως:

Βιταμίνη συμπλέγματος Β
Περιεκτικότητα ανά 30 γραμμάρια δημητριακών πρωινού
ολικής άλεσης + 125 
ml αποβουτυρωμένο γάλα
Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης που καλύπτεται
Ριβοφλαβίνη (B2)
0,68mg
49%
Νιασίνη
4.92mg
31%
Βιταμίνη B6
0.48mg
34%
Φολικό οξύ
59,9μg
30%
Παντοθενικό οξύ
2,24 mg
37 %

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Επιστημονικό Διευθυντή neadiatrofis.gr