Νέα μελέτη : ποια παιδιά κινδυνεύουν από προβλήματα στο συκώτι στην εφηβεία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology, φαίνεται πως τα παιδιά που έχουν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες κι εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν παχύσαρκες κατά την έναρξη της κύησης, έχουν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, στα εφηβικά τους χρόνια.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την ινσουλινοαντίσταση, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως το ποσοστό εμφάνισής της σε εφήβους έχει διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν υπερηχογράφημα ήπατος σε περισσότερους από 1.100 εφήβους, ηλικίας 17 ετών, του οποίους είχαν παρακολουθήσει πριν από τη γέννησή τους.

Συνολικά, το 15% των εφήβων που εξετάστηκαν, βρέθηκαν να εμφανίζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος. Επιπλέον, φάνηκε πως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες, οι οποίες ήταν παχύσαρκες στην έναρξη της κύησης, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος, ενώ εκείνα που είχαν θηλάσει για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Από την άλλη, το κάπνισμα κατά την έναρξη της κύησης φάνηκε επίσης να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει την παχυσαρκία της μητέρας και τη διάρκεια του θηλασμού με την πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους ήπατος στα παιδιά, κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το υγιές σωματικό βάρος της μητέρας και η ενθάρρυνση του θηλασμού μπορούν να έχουν μακροχρόνια οφέλη για την υγεία των παιδιών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr