Ψητό καλαμπόκι : Τι μας προσφέρει διατροφικά

Ένα καλαμπόκι ψημένο στα κάρβουνα μας θυμίζει σίγουρα καλοκαίρι και απογευματινή βόλτα σε παραλία, πάρκο, παιδική χαρά και άλλες τοποθεσίες. Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία;
Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει και πόσες θερμίδες προσφέρει ένα ψητό καλαμπόκι;
Το καλαμπόκι συγκαταλέγεται στα αμυλούχα λαχανικά, μαζί με τον αρακά και τα φασολάκια, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, αποτελεί πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για πλήθος μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού, που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συνδέονται στενά με την προστασία της υγείας των ματιών και την όραση.

Όσον αφορά στο θερμιδικό του περιεχόμενο, ένα μέτριο ψητό καλαμπόκι αποδίδει περίπου 100-120 θερμίδες, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια λιπαρή ύλη κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συνεπώς, είναι μια καλή επιλογή σνακ, που μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, χωρίς «περιττές» θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr