Στιγμιαίος καφές και έλεγχος σωματικού λίπους και βάρους

Είναι ο στιγμιαίος καφές μια επιλογή καφέ για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος; Σαφέστατα και είναι. Ο στιγμιαίος καφές, είτε ζεστός είτε frappé δεν απαιτεί πολύ γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί.
Το γεγονός αυτό του δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική θερμιδική επιβάρυνση σε έναν καφέ είναι το γάλα στις διάφορες μορφές του, τότε εύκολα διαφαίνεται ότι ο frappé θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους.

Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε είκοσι ανά κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Κατά συνέπεια όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο, ενώ και η χρήση κάποιου γλυκαντικού όπως η στέβια αντί για ζάχαρη θα μπορούσε να μας γλιτώσει από τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης.

Παράλληλα, ο στιγμιαίος καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη. Ένας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας frappé περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3γρ ζεστού ή 4γρ κρύου).

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι η καφεΐνη είναι μία από τις λίγες φυσικές ουσίες που έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει την καύση του λίπους, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το μεταβολικό μας ρυθμό, τις καύσεις μας δηλαδή, κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3 – 11 % . Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ και ιδιαιτέρως τα χλωρογενικά οξέα που βρίσκουμε σε αφθονία στο στιγμιαίο καφέ, μπορεί να σχετίζονται με μείωση του κεντρικού λίπους μας.

Αν λοιπόν προσέχετε το βάρος σας μπορείτε να εντάξετε στον ημερήσιο προγραμματισμό σας τον αγαπημένο σας στιγμιαίο ζεστό ή frappé, προσέχοντας πάντα την ποσότητα ζάχαρης και γάλακτος που θα προσθέσετε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr