Ο μητρικός θηλασμός μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Είναι γνωστό ότι τα οφέλη του μητρικού θηλασμού δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία του βρέφους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, φαίνεται ότι οι μητέρες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και απώλεια βάρους, ασκώντας θετική επίδραση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος της μητέρας. Ωστόσο, τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 300.000 γυναίκες, τις οποίες παρακολούθησαν για περισσότερα από 8 χρόνια. Συνολικά, βρέθηκε πως οι γυναίκες που είχαν θηλάσει, είχαν 9% και 8% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου αντίστοιχα, συγκριτικά με όσες δεν είχαν θηλάσει. Επιπλέον, φάνηκε πως όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του θηλασμού, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ο χαμηλότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος στις θηλάζουσες μητέρες, μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που προκαλεί ο θηλασμός στο μεταβολισμό των γυναικών, όπως για παράδειγμα η ταχύτερη εξάντληση του λίπους που έχει αποθηκευτεί στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από την άλλη, είναι πιθανό οι μητέρες που θηλάζουν να υιοθετούν και πιο υγιεινές συνήθειες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για τα μακροχρόνια οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr