H κατανάλωση υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων αποτελεί βασικό στόχο σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς συμβάλλει στην πρόσληψη των
απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών, βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος πείνας και κορεσμού και διευκολύνει τον έλεγχο της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής.

Με ποιο τρόπο μπορεί λοιπόν κανείς, να δημιουργήσει τέτοια γεύματα, χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζει συνεχώς θερμίδες και γραμμάρια; Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας σχετικά απλός οπτικός «κανόνας», που μπορεί να σας κατευθύνει, έτσι ώστε να συνθέσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα, στόχος θα πρέπει να είναι η μισή επιφάνεια του πιάτου σας να περιλαμβάνει σαλάτα εποχής από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά ή/και κάποιο φρούτο, το ¼ να περιέχει μια πηγή πρωτεΐνης, κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, όσπρια, αυγό ή τυρί, και το υπόλοιπο ¼ να αποτελείται από μια πηγή αμυλούχων τροφίμων, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες κλπ.

Παράλληλα, θυμηθείτε πως είναι σημαντικό για την προετοιμασία του πιάτου σας να προτιμάτε «υγιεινές» μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στο φούρνο ή στο γκριλ και το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στον ατμό, έναντι του τηγανίσματος, καθώς και να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο φαγητό και τη σαλάτα, το οποίο θα ήταν καλό να προσθέτετε σε ελεγχόμενη ποσότητα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr