Γονιμότητα και διατροφή : Υπάρχει σύνδεση ;

Η υπογονιμότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, με ιατρικές, ψυχολογικές και οικονομικές προεκτάσεις, που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια.
Τα πιθανά αίτια εμφάνισης υπογονιμότητας είναι πολλά και καθορίζουν αντίστοιχα τη μέθοδο αντιμετώπισης. Σε αυτά, εκτός από γενετικούς, οργανικούς, ψυχολογικούς και παθολογικούς παράγοντες, φαίνεται ότι περιλαμβάνονται και πολλές συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ειδικότερα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η «ανθυγιεινή» διατροφή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες για την απόκτηση παιδιού. Σε γενικές γραμμές, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η υιοθέτηση ενός «υγιεινού» διατροφικού προτύπου και η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών φαίνεται ότι μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα, διευκολύνοντας τη σύλληψη.

Έτσι, συστήνεται η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, αντικατάσταση μέρους των ζωικών πηγών πρωτεΐνης με φυτικές πηγές και επιλογή «καλών» λιπαρών, δηλαδή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων, έναντι των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr