Σπιτική κρεατόπιτα με κρέας που έχει περισσέψει

Υλικά για τη ζύμη
1 φλιτζάνι νερό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για τη γέμιση
1 μεγάλο πράσο
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών
1 ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο (π.χ. ρεγγάτο, γκούντα)
2 φλιτζάνια κρέας που έχει περισσέψει (π.χ. αρνί ψητό, ή χοιρινό)

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε το λάδι και το πράσο κομμένο σε ροδέλες. Το ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα που έχουμε στο τηγάνι. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρά προσθέτουμε το κρέας και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ αφράτη και κολλάει θα πρέπει να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι ολικής μέχρι η ζύμη μας να μπορεί να ανοιχτεί με τον πλάστη σε φύλλα. Παίρνουμε τη μισή ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί στο οποίο έχουμε σχεδιάσει να φτιάξουμε την πίτα μας. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο που ανοίξαμε. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε ώστε να είναι ομοιόμορφη σε όλο το ταψί. Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο της ζύμης και σκεπάζουμε την πίτα μας. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει από το επάνω φύλλο και γυρίζουμε τα περισσεύματα από το κάνω φύλλο προς τα μέσα ώστε να καλυφθεί ένα μικρό μέρος από την άκρη του επάνω φύλλου και να κλείσει καλά η πίτα μέσα της τη γέμιση. Λαδώνουμε την πίτα με ένα πινέλο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά (χρειάζεται περίπου 50-60 λεπτά).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr