Μη χάνετε τον ύπνο σας κάνοντας σκοτεινές σκέψεις. Αν ο σύντροφός σας κοιμάται σαν πουλάκι, αμέσως μετά την ερωτική επαφή, η εξήγηση είναι επιστημονική και έχει να κάνει με τις ορμόνες και όχι με το ότι σας βαριέται ή κάτι άλλο…

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου Dr W. Christopher Winter: “Η προλακτίνη καταστέλλει τη ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή, που σχετίζεται με την αφύπνιση και με την εγρήγορση. Ο οργανισμός του άνδρα την εκκρίνει μετά τον οργασμό σε μεγάλες ποσότητες, ενώ στις γυναίκες η ποσότητα είναι αναλογικά πολύ μικρότερη”.

Παράλληλα και η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η “ορμόνη της χαράς”, εκκρίνεται σε μεγάλες δόσεις, απαλλάσσοντας τον άνδρα από τα άγχη και τις αρνητικές σκέψεις. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το σε$ με τα φώτα σβηστά, το βιολογικό ρολόι του άνδρα θεωρεί πως είναι νύχτα και άρα ώρα για ύπνο.
Από βιολογικής πλευράς, εξηγεί ο Dr Winter, αυτό συμβαίνει με την απελευθέρωση της ορμόνης που ονομάζεται μελατονίνη. Ο συνδυασμός, λοιπόν, προλακτίνης, ωκυτοκίνης και μελατονίνης «ενοχοποιείται» για τη γλυκιά νύστα των αντρών αμέσως μετά το σε$.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr