Πώς θα αντιμετωπίσω το hangover

Με τον όρο hangover εννοούμε το σύνδρομο της επόμενης ημέρας, το οποίο περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε το πρωινό της επομένης (συνήθως αισθάνεστε άρρωστοι), μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ.

Συνοδεύεται συνήθως με προβλήματα στο στομάχι (γαστρίτιδες, ναυτία, διάρροιες), αφόρητο πονοκέφαλο, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, δίψα, δυσφορία, αδυναμία, ευαισθησία στο φως και εμετό.

Θεωρητικά, το hangover οφείλεται στο μεταβολισμό του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του hangover, κυρίως λόγω της μειωμένης δυνατότητας μεταβολισμού του αλκοόλ.
Τα συμπτώματα της μέθης εξαφανίζονται το αργότερο σε 48 ώρες, παρ’ όλα αυτά οι παρακάτω κινήσεις είναι καθοριστικές για να αρχίσουν σιγά σιγά να μειώνονται τα ενοχλητικά συμπτώματα:

1. Η επόμενη μέρα από ένα μεθύσι, συνήθως συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές. Γι’ αυτό αυτή τη μέρα θα πρέπει να προσέξτε ιδιαίτερα το διαιτολόγιό σας το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ. Να καταναλώνετε υδατάνθρακες όπως μακαρόνια πατάτες, ρύζι ψωμί, γιατί βοηθάνε στην αντιμετώπιση κυρίως των γαστρεντερικών διαταραχών που αισθάνεστε και που προέρχονται από μεθύσι.

2. Πίνετε πολλή νερό και φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών. Ένα σημαντικό μέρος των πονοκεφάλων οφείλεται στην αφυδάτωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

3. Όσον αφορά τη συνήθη πρακτική με τον καφέ, δεν φαίνεται να βοηθά σημαντικά, καθώς έχει διουρητικές ιδιότητες, και επιδεινώνει την κατάσταση στο στομάχι σας, καθώς προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία. Αν επιμένετε όμως για καφέ, ένα φλιτζάνι είναι αρκετό.

Τι να κάνετε για να μη μεθύσετε..

Επειδή όμως καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να μην σας «πιάσει» πολύ το αλκοόλ :

1. Μην πίνετε όταν είστε νηστικοί. Όταν υπάρχει τροφή στο στομάχι και μάλιστα λιπαρή, η αλκοόλη θα απορροφηθεί προοδευτικά, κι έτσι θα καθυστερήσει ή θα αποφευχθεί εντελώς η μέθη.

2. Πίνετε το ποτό σας με αργούς ρυθμούς. Αν πιείτε ένα ποτήρι μονορούφι η αλκοόλη που περιέχει θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας πολύ γρηγορότερα από ό,τι αν το πιείτε σιγά σιγά.

3. Βάλτε νερό στο κρασί σας. Αραιώνετε το ποτό σας με πάγο και νερό, γιατί έτσι αυξάνετε τον όγκο του ποτού, χωρίς να αυξάνετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.

4. Προσέξτε τι θα πιείτε άλλο ένα ποτήρι κρασί και άλλο ένα ποτήρι ουίσκι. Τα οινοπνευματώδη που προέρχονται από ζύμωση π.χ. κρασί, μπίρα) θεωρούνται λιγότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό από εκείνα που προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο.). Προσέχετε όταν καταναλώνετε γλυκά ποτά (λικέρ, γλυκά κρασιά) γιατί τα σάκχαρα που περιέχουν διευκολύνουν την ταχύτερη απορρόφηση της αλκοόλης στο αίμα και επιπλέον η γλυκιά γεύση τους σας παρασύρει σε μεγαλύτερη κατανάλωση.

5. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ιδανικός χρόνος για να πιείτε το ποτό σας είναι ένα ποτήρι την ώρα, αφού τόσος περίπου είναι και ο χρόνος που χρειάζεται το ήπαρ για να διασπάσει το αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό λίπους στο σώμα τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ από τον οργανισμό.
Ας μην παραλείπετε να πίνετε εναλλάξ με το ποτό σας νερό ή χυμούς και να αποφύγετε τις ‘εμπνεύσεις’ και τους πειραματισμούς.
Καλό θα είναι επομένως να πίνετε το ίδιο ποτό ή το ίδιο σφηνάκι κατά τη διάρκεια της βραδιάς και να μην μπερδεύετε τα ποτά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr