Μύθοι και αλήθειες για το βραδινό φαγητό

Είστε από αυτούς που λείπετε όλη την ημέρα στη δουλειά και επιστρέφετε νηστικοί το βράδυ έτοιμοι διατροφικά για όλα; Μήπως πάλι επειδή η οικογένεια μαζεύεται το βράδυ κρατάτε το κυρίως γεύμα σας για τις βραδινές ώρες;
Αν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες ή αν γενικώς σας αρέσει να τρώτε το βράδυ, θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Το βραδινό φαγητό θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αποτελεί το ελαφρύ γεύμα της ημέρας, καθώς κάθε τι που τρώμε θα πρέπει να είναι ανάλογο της δραστηριότητας που πρόκειται να ακολουθήσει. Το βράδυ οι ρυθμοί πέφτουν. Τρώμε και μετά από κάποια ώρα συνήθως κοιμόμαστε, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια μορφή δραστηριότητας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν εύκολα ότι και πιο εύκολα θα βαρύνουμε και πιο δύσκολα θα μεταβολίσουμε αυτό που τρώμε.

Για το λόγο αυτό στατιστικά το έντονο βραδινό φαγητό έχει συσχετιστεί :

– Με αύξηση ή δυσκολία απώλειας βάρους
– Με κακή ποιότητα ύπνου, ακόμη και με εφιάλτες

Είναι λοιπόν σημαντικό να βρείτε τρόπους να αποσυμφορήσετε το βραδινό σας γεύμα. Ότι τρώτε να έχει τουλάχιστον δύο ώρες απόσταση από τον ύπνο.
Ακόμη και αν είστε το μεσημέρι εκτός σπιτιού, φροντίστε να έχετε φαγητό από το σπίτι.
Αν πάλι αυτό είναι δύσκολο, προμηθευτείτε μία σαλάτα ή ένα υγιεινό σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά.
Το απόγευμα, πριν την αναχώρηση από τη δουλειά ή γυρίζοντας, βάλτε ένα γεύμα «ασφαλείας», π.χ. ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή ένα τοστ ή ένα κουλούρι, που θα σας κρατήσει ελεγχόμενους επιστρέφοντας στο σπίτι και θα περιορίσει ποσοτικά το βραδινό σας γεύμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr